Wilt u de high power leds gaan dimmen via een 12v of 24v dc controller bv de TimeController420, dan kunt u beter een gelijkstroom (DC) voeding nemen i.p.v. een constant current driver. Een constant current driver is makkelijker met aansluiten, aangezien hier geen weerstand meer tussen de voeding en de leds benodigd is. Echter is een 12v of 24v dc voeding vaak goedkoper bij een groter aantal leds dan de constant current drivers. En biedt de gelijkstroom voeding meer mogelijkheden tot dimmen / controleren van de leds. Dit omdat alle standaard controllers vaak op 12V of 24V werken, en niet met een constant current driver overweg kunnen.

Om de high power leds aan te sluiten op een 12v of 24v gelijkstroom voeding zijn er echter een aantal basis elementen nodig om te weten. Belangrijk is de maximale spanning en stroomsterkte van de led (staan altijd aangegeven op de website waar u de leds gekocht heeft). BV voor een 3w witte led is dit 3,8V (Spanning) en 0,75A (stroomsterkte). Dan moet u gaan rekenen, en bekijken wat u wilt.

Stel voor u wilt 20 witte high power leds, op 24V voeding, omdat u een TC420 wilt aansluiten. Dan gaan we kijken hoeveel leds er in serie gezet kunnen worden: 24V /3,8V = 6,31 leds. Dit zijn er dus maximaal 6 in serie, minder kan ook. Meer leds aansluiten in serie op 24V gaat niet omdat u dan boven de 24v uitkomt en de leds niet (volledig) zullen branden. U kunt dan of kiezen voor 4 parallele sets van 5 leds in serie, of u kiest dan voor 3 of 4 parallele sets van 6 leds in serie. Wij gaan in dit voorbeeld uit van 4 sets van 6 leds, omdat u de leds altijd iets kan dimmen als het teveel licht is. Gezegde is beter teveel dan te weinig.

Dus 6 leds in serie a 3,8 Volt 6 x 3,8V =  22,8V. U dient dan de resterende 24- 22,8 = 1,2Volt op te vangen met een weerstand. De weerstand kunt u berekenen door U/I = R, de spanning is bekend, 1,2V, de maximale stroomsterkte is bekend, 0,75A, De weerstand moet dus 1,2V/0,75A = 1,6 ohm of hoger zijn, liefst wel zo dicht mogelijk in de buurt. Neemt u bv een 1,2 ohm weerstand, dan krijgt u een veel te hoge maximale stroomsterkte en branden de leds door, 1,2V / 1,2Ohm = 1A, (1000mA). Neemt u een veel hogere weerstand bv 2,4 ohm, dan krijgt u een veel lagere maximale stroomsterkte, dit is geen probleem alleen branden de leds minder sterkt, met minder vermogen, 1,2V /2,4 ohm = 0,5A (500mA). De plaats waar de weerstand moet komen is onbelangrijk, mag voor, tussen, na de leds, zolang als de weerstand maar in tussen alle leds en de voeding in staat.

Het beste is als u per serie van leds altijd een weerstand gebruikt, echter kunt u om geld te besparen ook meerdere parallele sets van leds op een weerstand zetten. Hier zit echter een risico aan, omdat als er een led kapot zou gaan, deze serie dan niet meer brand. Doordat deze serie niet meer brand wordt de stroomsterkte die eerst over bv. 3 series ging nu over 2 series gestuurd. BV. Eerst was het 3 series a700mA per serie, is samen 2100mA, nu verdeeld over 2 series is dit dan 1050mA per serie. Deze 2 series van leds zullen dan ook kapot gaan i.v.m. overload, als de eerste led niet snel gerepareerd wordt.

Als u dit geen risico vindt, dan kunt u meerdere leds op een weerstand zetten. Een voorbeeld zoals boven aangegeven is dan 3 series van 6 leds, a 750mA per serie. U heeft dan wel een andere weerstand nodig, omdat er niet 750mA over de weerstand gaat maar 2250mA (3 * 750mA). De weerstand wordt dan met gelijke omstandigheden zoals net, 1,2V/2,25A = 0,53 ohm. Dit is 1/3 van de waarde van de oorspronkelijke weerstand.

BELANGRIJK: Zet u meerdere series van leds op 1 weerstand, dan moet het voltage van beide series leds precies gelijk zijn. Met andere woorden u kunt dit alleen doen, als de leds gelijk zijn aan elkaar, bv 2 series van 6 witte leds, of 2 series van 6 rode leds, maar niet 1 serie rood en 1 serie wit. Dit omdat witte en rode leds een andere spanning hebben.

BELANGRIJK: Er moet altijd een weerstand tussen led en de voeding zitten.