Wat is er nodig om high power leds te gebruiken?

 

Heel belangrijk voor leds is de temperatuur waarop de leds branden, des te koeler, des te langer is de levensduur. Ook kan het soms voorkomen als de temperatuur van de led te hoog wordt dat de lichtopbrengst dramatisch gereduceerd wordt. Een goede koeling van de led is zeer belangrijk, ook voor de smd leds. Voor de ledstrips is vaak montage op metaal, liefst aluminium al voldoende. Echter de high power leds moeten ook gemonteerd worden d.m.v. hittegeleidende (kleef)pasta of kleefpads.

Een heatsink is nodig om de warmte van de leds aan de omgeving af te geven. Dit kunt u bereiken door een hiervoor ontworpen heatsink van aluminium te nemen, of door de leds op aluminium profielen of platen te monteren. Aluminium is hiervoor het beste materiaal omdat het zeer goed warmte geleid, weg van de leds. Om de warmteafgifte van de heatsink te maximaliseren kunt u de heatsink mat zwart spuiten. Dit heeft met de stralingsemissie van een object te maken. Door een heatsink mat zwart te maken kunt u er tot wel 20% extra leds op plaatsen. Een richtlijn qua oppervlak voor een aluminium plaat, is ongeveer 40 -60 cm2 oppervlak per watt aan ledverlichting. Voor de heatsinks zelf is er vaak al een maximaal aantal leds aangegeven.

Als u de hittegeleidende kleefpads wilt u gebruiken om de leds te monteren, dan is dit de makkelijke keuze. U ontdoet de pad van de beschermlaag, en ontsmet de oppervlakken van de led en de heatsink, hierna kunt u de pad op de heatsink plakken, waarna de led op de pad geplakt kan worden.

Vindt u de kleefpads te duur of werkt u liever met hittegeleidende pasta, dan moet u de led voorzien van een dun laagje pasta. Verder moet u dan tapdraad in de heatsink boren om de leds met kleine bouten vast te kunnen zetten op de heatsink, bv m3 of m4 bouten. Een andere optie is om de leds vast te zetten met lijm, dit mag alleen langs de zijkanten van de led, dus niet aan de onderkant, hier moet hittegeleidende pasta zitten. Let op dat de lijm hittebestendig is, min 60-80 graden celsius.

Om de leds te laten branden heeft u natuurlijk een voeding nodig, hiervoor heeft u twee opties: namelijk een constant current driver of een 12/24v dc voeding met weerstand. Beide opties worden nog nader uitgelegd. Beide opties hebben voor en nadelen, beide zijn echter goed te gebruiken voor high power leds.

Lenzen dienen om het licht van de leds te bundelen, oftewel te concentreren. Nadere uitleg volgt later in dit boekje. U kunt lenzen gebruiken als u geconcentreerd licht nodig heeft op een grote afstand van de led. Lenzen zijn dus niet verplicht om te gebruiken, en de licht/lumenopbrengst van een led wordt hierdoor ook niet vergroot.

Kortom u heeft nodig om de high power leds te laten branden:

  • High power led

  • Hittegeleidende kleefpad of hittegeleidende pasta

  • Heatsink (liefst aluminium)

  • Constant current driver of 12/24v dc voeding met een weerstand

  • Een 230 volt eu-stekker

  • Evt. lenzen

  • Evt. bescherming tegen (opspattend) water /vocht