Waarvoor kunnen de verschillende leds gebruikt worden.

 

In een vissen aquarium is de kleurtemperatuur en de golflengte van de verlichting niet zo heel erg belangrijk zolang hij maar veel licht geeft. En dit dient natuurlijk te gebeuren bij een zo hoog mogelijk Lumen/ watt, omdat de verlichting dan zo efficiënt mogelijk is. Als indicatie kunt u voor LED verlichting een 1 tot 2 watt per 10 liter aquarium aanhouden. Hiervoor kunt u het beste witte leds nemen, de kelvin waarde mag naar uw eigen voorkeur. De kleuren van de vissen komen het beste naar buiten met daglicht leds, ongeveer 6000K.

Bij een beplant zoetwateraquarium is het kleurenspectrum voor de plantengroei belangrijker. Dit geldt overigens ook voor verlichting voor planten buiten het aquarium. Of voor hogere algen in een zeeaquarium. Het gebied waar de fotosynthese plaats vindt in de planten ligt in het blauwe en het rode gebied. Dit is ook de reden waarom een kweeklamp een blauwe en rode gloed heeft. Een combinatie van diep rode (640-660nm), rode leds (610-630nm) met Royal blauw (450nm), blauwe leds (460-470nm) met witte 6500K leds is de beste combinatie. Gaat het u echt alleen om de plantengroei dan kunt u evt. de witte leds weglaten, maar zodra u er zelf ook van wilt “genieten” zoals bij een aquarium of terrarium dan heeft u ook witte leds nodig. Dit i.v.m. de hoge lichtopbrengst van de witte leds (voor menselijke ogen ).

In een zeewateraquarium is de kleurtemperatuur van de verlichting voor de koralen belangrijk. de koralen zijn "gewend" aan ander licht dan de zoetwaterplanten, zij staan namelijk in dieper water, en in diep water dringt alleen nog blauw licht door (afhankelijk van de diepte). de K waarde van de verlichting moet hier dus hoger '(blauwer) zijn, tussen de 10000K en 20000K. 10000K is minder "blauw" en meer koud wit dan 20000K, maar dit is eigenlijk vooral een "smaak" kwestie van de aquarium eigenaar.  Een kleine opmerking wilt u hogere algen laten groeien, dan heeft u het licht van een beplant zoetwateraquarium nodig. De beste combinaties voor een zeeaquarium zijn dus de Royal blauwe (450nm), blauwe (460-470nm), en witte leds (min 10000K). U kunt het lichtspectrum eventueel aanvullen met UV leds, bv de 420nm of 400nm, deze laten de kleuren in de koralen fel oplichten.