High power leds aansluiten op de constant current driver

Vanuit de voeding worden er vier draden aangesloten.

  • 2 draden naar de stekker 230v (linkerzijde van de driver) (zwarte draden)

  • 1 draad aan de rechter zijde van de driver, de + draad (rode draad)

  • 1 draad aan de linker zijde van de driver, de – draad (blauwe draad)

De rode draad gaat van de + van de driver naar de + van de eerste led (rode draad). Dan vanuit dezelfde led gaat er vanaf de – van de led een draad naar de + van de volgende led (oranje draad), dit herhaalt u tot de laatste led. Vanuit deze laatste led gaat er een draad vanaf de – van de led, naar de – van de driver (blauwe draad).

high power leds aansluiten op de driver

Heeft u een dimbare driver, dan zijn er aan de kant van de leds nog 2 extra witte draden. Deze witte draden worden op de meegeleverde potentiometer aangesloten. De middelste en een van de buitenste aansluiting op de potentiometer worden benut voor deze twee draden. Met deze potentiometer kunt u de Leds handmatig dimmen van 100% tot een minimum van +- 20%. Het is vooral handig om deze driver te nemen als u de verlichting alleen aan en uit wilt schakelen, maar niet zeker weet of het te veel licht is, of het verbruik toch te hoog, etc.

Met de constant current led drivers kunt u dus een aantal leds aansluiten zonder te hoeven knoeien of een berekening te maken voor een weerstand tussen de leds en de driver. Echter kunt u met de drivers geen tijdsgestuurde dimmer maken zoals bv wel met de TC420 time controller kan.

BELANGRIJK: dat u erop let dat de driver geschikt is voor het type leds. Bv een driver voor 3w leds heeft een constant current van 650 of 700mA (milli Ampere), echter voor 1w leds is deze driver niet geschikt, want dan branden de leds door. Voor 10w leds kan deze driver dan weer wel gebruikt worden, alleen branden de 10w leds dan niet op vol vermogen. Oftwel leds kunnen altijd op een stroomsterkte minder dan maximaal aangegeven stroomsterkte branden, maar niet op een hogere stroomsterkte.

BELANGRIJK: u moet erop letten dat u de op de driver aangegeven maximale en minimale spanning aanhoudt. Dit houdt in als er op een driver staat aangegeven min 7 leds en maximaal 12 leds, dat u er ook alleen tussen de 7 en de 12 leds in serie op kunt aansluiten.