Waarvoor dienen de lenzen voor de high power leds?

Anders dan gedacht wordt versterken de lenzen het licht van de leds niet, ze doen het licht "bundelen". Dit betekent dat de lichtbundel van de leds kleiner gemaakt wordt door de lenzen. De high power leds hebben een standaard stralingshoek van 120 tot 140 graden, de lenzen verkleinen deze stralingshoek tot 90, 60, 45, 30 of 15 graden. Door de lenzen is het dus mogelijk om de leds op grote afstand boven het aquarium te hangen zonder veel strooilicht, maar toch de aquarium te verlichten tot op de bodem. 

Een lens voor de high power leds is dus niet in elke situatie nodig, heeft u echter een aquarium dieper dan 50cm, of hangt de led verlichting hoog boven de aquarium, of heeft op de bodem lichtbehoevende steenkoralen staan, dan is beter om lenzen te nemen. 

Op afbeelding 1 is een led zonder lens te zien, hier is de lichtbundel 120gr (buitenste blauwe lijnen), dit betekent een groot oppervlak is verlicht (rode lijn). 

High power led zonder lens

Op afbeelding 2 is een led met een lens van 60graden te zien, hier is de lichtbundel 60gr, dit betekent een kleiner oppervlak dat sterker verlicht is.

high power led met lens 60 graden

Op afbeelding 3 is een led met een lens van 30 graden te zien, dit betekent een nog kleiner verlicht oppervlak, dat nog sterker verlicht is.  

high power led met lens 30 graden